Аминокиселини и Протеини

Човек не може да говори за аминокиселини, без първо да ги свърже с протеин, тъй като протеините и аминокиселините са взаимосвързани. Аминокиселините са молекулните градивни елементи на протеина, със същата структура, като протеина начина, по който тялото разгражда за смилане и асимилиране. А протеина е нищо повече от колекция от аминокиселини. Ние говорим за протеините, когато повече от 50 аминокиселини са свързани във верига на аминокиселини. Има голям брой аминокиселини, повече от 100, но само 20 са в свободно състояние в природата, за компонентите и предшественици на протеини. Всички съществуващи протеини произхождат от тази основа на 20 различни аминокиселини.

Значението на аминокиселините в изграждането на мускулите е безспорно

Известни са 20 основни и свободни аминокиселини от които 8 са от съществено значение. Съществени означава, че тялото трябва да ги определят като такива чрез храната или протеин на прахи не е в състояние да ги синтезира самостоятелно. Телата ни се нуждаят от постоянна аминокиселина , само за да функционира и да подновят своите клетки. Всеки, спортист се нуждае крещящо от доставка на аминокиселини ежечасно.

Аминокиселини и протеини

Аминокиселините се съединения с други елементи: азот, въглерод, водород, кислород, а понякога и сяра и фосфор. Азота, е от особено значение, за това дали тялото и мускулите са във фаза анаболна (растеж) или мускулен разпад (катаболизъм) . За да бъдете във фаза на растеж, мускула трябва да синтезира повече протеин отколкото разгражда. Това ще бъде постигнато чрез достатъчен прием протеин: количеството на протеин направен надвишава количеството на унищожения протеин, това се нарича положителен азотен баланс.

Има 20 основни аминокиселини, определени от генетичния код. Те са следните:

Аспарагинова киселина, глутаминова киселина, аланин, аргинин, аспарагин, цистеин, глутамин, глицин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин , пролин, серин, треонин, тирозин, триптофан и валин.
От тях 20, осем са призовани от съществено значение. Те са: изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин.
Останалите са несъществени, това означава, че тялото може да си ги набави от тези аминокиселини чрез храна друго само по себе си производство (чрез синтезиране от други аминокиселини).
Три не есенциални аминокиселини , могат да бъдат от съществено значение в някои случаи. При деца, например, хистидин и аргинин са от съществено значение. Глутаминът е от съществено значение при пациенти с травма.

Различни видове Аминокиселини

Само не забравяйте, че аминокиселините не могат да се съхраняват. Мускулите са единственият източник на аминокиселини, а в случай на дефицит, се разграждат мускули. Дневна дажба аминокиселини трябва да се получава чрез диетата или прием на хранителни добавки.

Кои са 8-те незаменими аминокиселини

От 8 незаменими аминокиселини, всяка има различни характеристики и играе специална роля

Изолевцин е разклонена аминокиселина лесна за асимилиране и използване от мускулната тъкан за производство на енергия. Той играе роля в стабилизирането на приема на захар в организма. В спортните термини, е добре познат като основен играч за по-бързо възстановяване на мускулна тъкан и предпазва от катаболизъм. С левцин и валин, се предлагат като BCAA.

Левцин е разклонена аминокиселина лесно използвана като източник на енергия. Тя насърчава възстановяването на мускулите чрез намаляване на мускулния катаболизъм. Тя участва в производството на хормона на растежа, за покачване на мускулна маса. С изолевцин и валин, се предлагат като BCAA..

Лизин е особено необходима за синтеза на протеини. Той регулира азотния баланс. Помага за транспорта на калций в организма и участва в образуването на колаген. Той стимулира производството на антитела за предотвратяване на мускулни травми и намалява нивата на триглицеридите.

Метионин е аминокиселина с антиоксидантни свойства признати в глутатиона. Той има детоксикиращо действие за черния дроб и да се бори срещу мастните натрупвания, които са около черния дроб и артериите. Той помага да се даде сила на мускулите и косата като серни компоненти. Също така е прекурсор на цистеин, креатин и карнитин.

Фенилаланин е основният прекурсор на тирозин. Тя е най-известна за неговото присъствие в аспартама и неговата склонност да намали апетита. Използва се от мозъка, за увеличаване на бдителността, регулира настроението и намалява болката и по този начин повишава устойчивостта

Треонин е полезен за развитието на имунната система и участва в образуването на колаген и еластин. Той помага да се поддържа баланс на протеини в тялото

Триптофанът е прекурсор на серотонин, хормон за настроение. Той има успокояващ и релаксираща роля, стабилизира настроението и спомага за добър сън. Полезно е да се намали апетита при диети за отслабване и участва в растежа на мускулите.

Валин е разклонена аминокиселина участва в развитието и координацията на мускулите и служи като енергиен бустер. Тя ребалансира прием на азот и помага при възстановяването на тъканите. Той действа върху други невротрансмитерни прекурсори такива като триптофан, фенилаланин или тирозин. С левцин и изолевцин, формира BCAA.